menu close menu

Aanpassen keuken

Keuken verbouwen met oog op de toekomst

Wilt u uw keuken verbouwen?

Denk dan ook aan de toekomst en aan de mogelijkheid om er nu al voor te zorgen dat u zo lang mogelijk lekker comfortabel gebruik kunt maken van uw keuken. Maar ook als u niet van plan bent uitgebreid te verbouwen, kunt u uw keuken aanpassen door hem comfortabeler en veiliger te maken.

Let daarbij op de volgende onderwerpen:

 • Goede verlichting

 • Wel of geen bovenkastjes

 • Voorkom bukken

 • Eenvoudige bediening van kranen

 • Goede verlichting

 • Voldoende verlichting boven het keukenblad en/of de kookplaat is van groot belang.

 

Gaat u uw keuken verbouwen, dan is het slim daar rekening mee te houden. Maar ook zonder verbouwing kunt u iets aan de verlichting doen.

 

Goede verlichting

Voorkomt bijvoorbeeld dat u zich snijdt tijdens het koken.

Een goede verlichting is al te bereiken door het (laten) installeren van:

fellere spots

meer lichtpunten

 

Wel of geen bovenkastjes

Veel mensen kunnen niet of niet gemakkelijk bij hun bovenkastjes. Het komt relatief vaak voor dat mensen hun evenwicht verliezen terwijl ze op een stoel, kruk of keukentrapje staan.

Daarom is het raadzaam het gebruik van een opstapje zoveel mogelijk te vermijden.

Uw keuken verbouwen is een optie, maar u kunt ook het volgende doen:

 • Optie 1: verplaats alle spullen die u regelmatig gebruikt naar plekken waar u wel gemakkelijk bij kunt. Spullen die u minder vaak gebruikt kunt u in de bovenkastjes opslaan. Op die manier hoeft u minder vaak gebruik te maken van een opstapje.Tip: verplaats spullen niet zó laag dat u moet bukken om erbij te kunnen.Tip 2: Als u grote diepe lades in uw onderkastjes laat bouwen, hoeft u niet het kastje in te duiken om er iets uit te halen.

 • Optie 2: laat uw bovenkastjes, als dat kan, opnieuw bevestigen aan de muur maar dan op een hoogte waar u beter bij kunt.

 • Optie 3:verwijder de bovenkastjes en creëer, als dat kan, meer opslagruimte op een hoogte waar u beter bij kunt (bijvoorbeeld meer onderkastjes of een losse lage kast). Moet u toch iets pakken waar u niet bij kunt? Gebruik dan een goede keukentrap en geen krukje of stoel.

 

Voorkom bukken 

Hoewel bukken voor u op dit moment misschien geen enkel probleem is, is het een stuk comfortabeler als u niet steeds hoeft te bukken als u iets moet pakken.

U kunt verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat u minder vaak hoeft te bukken om bij spullen in uw keuken te kunnen:

 • Optie 1: verplaats spullen die u vaak gebruikt naar een hoogte waar u niet voor hoeft te bukken. Let op: verplaats spullen niet naar een té hoge plek, zodat u er alleen bij kunt met behulp van een opstapje. Wanneer u ouder wordt verliest u gemakkelijker uw evenwicht. Als u van een opstapje zoals een stoel, kruk of keukentrapje valt, kan dat vervelende gevolgen hebben.

 • Optie 2: vervang uw onderkastjes door keukenlades. U kunt keukenlades helemaal uitschuiven, waardoor u gemakkelijker bij de spullen komt die achterin staan.

 • Optie 3: u kunt ook de vaatwasser op hoogte laten plaatsen, zodat u niet of nauwelijks hoeft te bukken bij het in- en uitruimen.

 

Bediening van kranen

Veel mensen hebben moeite met de bediening van kranen. Bij sommige kranen moet veel kracht gezet worden om ze te bedienen. Dat is voor niemand prettig en voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten, is het ronduit pijnlijk.

Voor meer comfort en gemak kunt u uw kranen laten vervangen door kranen die eenvoudiger te bedienen zijn. Eengreepsmengkranen hebben één hendel die u naar links of rechts verschuift voor warm of koud water en omhoog schuift om de kraan open te zetten. De hendel is vaak heel licht te bedienen. Bovendien kunt u er gemakkelijk de temperatuur van het water mee regelen. 

Helemaal uw keuken verbouwen is dus wellicht niet nodig. Uw keuken aanpassen voor de toekomst kan echter wel zeer praktisch zijn.