menu close menu

Veiligheid in uw woning

Om de veiligheid in uw woning te vergroten, zijn er verschillende (eenvoudige) aanpassingen mogelijk. De volgende onderwerpen zijn daarbij belangrijk:

 

Let op met matten en vloerkleden

Een losliggende mat of vloerkleed op een gladde vloer is gevaarlijk omdat u hier gemakkelijk over uit kunt glijden of achter kunt blijven haken. U kunt het volgende doen:

  • Optie 1: breng een anti-sliplaag aan, aan de onderkant van uw matten en/of vloerkleden, zodat deze niet gemakkelijk verschuiven;

  • Optie 2: vervang uw matten en/of vloerkleden door een mat of kleed met een antislip-laag aan de onderkant. 

  • Optie 3: Maak de randen van de matten en/of vloerkleden aan de ondergrond vast, zodat u er niet meer achter kunt blijven haken.

Let op:
Ook door het plotseling stroevere oppervlak van de mat ten opzichte van de gladde vloer die er omheen ligt, verliezen mensen soms hun evenwicht. Om dit te voorkomen, kan het raadzaam zijn om matten en vloerkleden zoveel mogelijk te verwijderen uit uw huis. Ook kan het verstandig zijn een gladde vloer te vervangen door stroevere vloerbedekking.

Veilig de deur open doen

Voor uw veiligheid is het prettig als u zonder de deur te openen kunt zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Is dat bij u nu niet het geval? Er zijn diverse aanpassingen mogelijk die het veiliger voor u maken om de deur te openen voor onbekenden. U kunt ook meer opties tegelijk toepassen, voor extra veiligheid in de woning.

  • Optie 1: een spionnetje of raampje in de deur zorgt ervoor dat u kunt zien wie er voor de deur staat; 

  • Optie 2: met een deurhaak of deurketting kunt u de deur op een kier op slot zetten. Zo kunt u eerst door de kier zien wie er voor de deur staat, voordat u de deur helemaal open doet. De deurhaak of ketting voorkomt dat de onbekende de deur open kan duwen; 

  • Optie 3: met een videofoon kunt u op een beeldscherm zien wie er bij u aanbelt en u kunt via een telefoon met die persoon praten zonder dat u de deur open hoeft te doen. Goede buitenverlichting helpt uiteraard om ook in het donker te kunnen zien wie er voor uw deur staat.

Het openen van bovenraampjes

 Met name in oudere woningen hebben de bovenraampjes een belangrijke ventilatiefunctie. Het is alleen niet erg veilig om deze te openen terwijl u op een trappetje op opstapje staat. Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk waarmee u gemakkelijker uw bovenraampjes kunt openen, zonder dat u gebruik hoeft te maken van een opstapje: 

  • Optie 1: verlengde raamopeners: een soort stokken die u aan de raamsluiting bevestigt. Met behulp van het verlengstuk kunt u de raamsluiting handmatig bedienen zonder dat u gebruik hoeft te maken van een opstapje.

  • Optie 2: elektrische raamopeners zijn eenvoudig aan te brengen. Hiermee kunt u de bovenraampjes met behulp van een afstandsbediening automatisch open en dicht doen.

Losliggende kabels en snoeren

 Het komt vaak voor dat volwassenen en kinderen struikelen over een losliggend (elektriciteits)snoer. U brengt meer veiligheid in de woning door snoeren en kabels zoveel mogelijk weg te werken achter plinten of met behulp van zogenoemde ‘kabelgootjes’ (verkrijgbaar bij de bouwmarkt). Ook kunt u kabels en snoeren vastzetten met behulp van kabelclips (ook bij de bouwmarkt te koop). Zo heeft u minder kans op struikelen en het geeft een opgeruimd gezicht in uw woning. Vergeet niet dat losliggende snoeren ook nog eens grote stofverzamelaars zijn.